Article
May 10th, 2018

4 askelta laajentuessa Iso-Britanniaan

Don’t read Finnish? Read this post in English here. 

Iso-Britannia on kiinnostava kohde kansainvälisestä laajentumisesta kiinnostuneille yrityksille – se on tunnetusti täynnä mahdollisuuksia ja markkinapotentiaalia. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen monista säännöistä ja sitoumuksista, jotka tulevat uuden markkinan mukana. Tämä artikkeli käsittelee neljää asiaa, jotka yritysten tulee ottaa huomioon aloittaessaan liiketoiminnan Iso-Britanniassa.

Askel 1 – Liiketoiminnan perustaminen

Yksi ensimmäisistä päätöksistä perustaessa yritystä Iso-Britanniaan koskee laillisen yhtiömuodon valintaa. Alla on lueteltu tyypillisimmät tavat aloittaa toiminta Iso-Britanniassa. Yhtiömuodon valinta riippuu yrityksen toimialasta sekä suunnitelmista uuden markkinan suhteen. Valitessaan sopivinta tapaa yrityksen perustamiselle, on hyvä tutustua vaihtoehtojen laillisiin eroihin, verotusrakenteisiin sekä muihin vaikuttajiin. On järkevää kääntyä asiantuntijan puoleen tarvitessaan lisätietoa mahdollisten yhtiömuotojen eroavaisuuksista, niiden hyöty- ja haittapuolista sekä kuinka valita liiketoimintamalli, joka sopii yrityksen rakenteeseen sekä strategiaan.

  • Osakeyhtiö (Limited Company)
  • Sivuliike (Branch office)
  • Yhteistyökumppanuus paikallisen toimijan kanssa (Partnership)
  • Toiminimi (Sole trader)
  • Paikallinen jakelija tai edustaja (Distributor or agent)

Voit rekisteröidä yrityksesi sähköisesti, mutta on tärkeää huolehtia, että kaikki yksityiskohdat hoidetaan oikean mallin mukaisesti ja vaatimukset raportoinnin ja kirjanpidon suhteen ovat otettu huomioon. Jos kaupankäynti Iso-Britanniassa ei ole sinulle tuttua, etkä tiedä miten toimia yritysrekisterin (Companies House) ja lakisääteisen arkistoinnin suhteen, suosittelemme, että käännytte asiantuntijan puoleen. Goodwillen Yrityslakipuoli työskentelee näiden asioiden parissa päivittäin ja auttaa sinua yrityksesi perustamisessa.

Askel 2 – Pankkitili

Pystyäksesi tehdä mitään rahansiirtoja, yrityksen tulee avata pankkitili Iso-Britanniaan. Avatakseen yritykselle tilin, pankkien tulee käydä läpi pitkä prosessi rahapesuun liittyvien vaatimusten tarkastamiseksi. Pidä siis huoli, että sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä tähän vaiheeseen. Jos sinulla on pankkitili yrityksellesi kotimaassa, tarkista onko pankillasi toimintaa Iso-Britanniassa. He pystyvät mahdollisesti nopeuttamaan pankkitilin avaamisprosessia, sillä tämä voi lisätä yrityksesi luotettavuuden tasoa.

Jos pankkitilin avaamiseen menee suunniteltua kauemmin ja yrityksen tulee nopeasti tehdä rahansiirtoja, Goodwille voi tarjota yritykselle asiakastilin, jota voi käyttää väliaikaisesti maksuliikenteen hoitoon, kunnes yritykselle on avattu oma tili. Ota yhteyttä Goodwillen Rahoituspuoleen saadaksesi tästä lisätietoa.

Askel 3 – ALV

Voit rekisteröidä yrityksesi Iso-Britannian arvolisäverotukseen (VAT). Yrityksen täytyy rekisteröityä Iso-Britannian arvolisäverojärjestelmään, jos sen verotettava liikevaihto 12 kuukauden ajanjaksolla on £85,000 tai sen yli. Tämän rajasumman on sovittu pysyvän samana ainakin kaksi vuotta 1.4.2018 lähtien.

Nykyinen arvonlisävero Iso-Britanniassa on 20%, joka on käytössä useimmilla tuotteilla. Joidenkin tuotteiden ja palveluiden ALV on 5% ja jotkut eivät sisällä sitä ollenkaan, joten pidä huoli, että käytät yrityksellesi sopivaa arvoa!

Askel 4 – Työntekijät

Kun yhtiö, pankkitili ja muut rekisteröinnit ovat kunnossa, seuraava askel on työvoiman palkkaaminen. Työllistäessään työntekijöitä Iso-Britanniassa ensimmäistä kertaa, yrityksen tulee ottaa huomioon useita tärkeitä asioita – riippumatta siitä, työllistätkö ihmisiä yrityksen kotimaasta vai Iso-Britanniasta.

  • Yksi vaihe, jota pidetään useasti itsestäänselvyytenä, on tarkistaa, ovatko työntekijät oikeutettuja työskentelemään Iso-Britanniassa. Yrityksen tulee varmistaa, että työntekijöillä on Iso-Britannian tai Euroopan Unionin passi, tai heillä on työlupa tai viisumi.
  • Kaikki yrityksen työntekijät Iso-Britanniassa toimivat Iso-Britannian lakien mukaisesti. Tästä syystä on tärkeä huolehtia, että kaikki työsopimukset noudattavat Iso-Britannian työllisyyslakia. Sopimukseen tulee sisällyttää työntekijän tehtävät, vastuualueet, oikeudet ja ehdot.
  • Yrityksen tulee rekisteröidä työntekijä PAYE – järjestelmään (Pay-As-You-Earn – työntekijän kulut, sisältäen tuloveron ja kansallisen vakuutuksen, jotka työnantajan tulee maksaa HMRC:lle) ja huolehtia kaikki tarvittavat vakuutusasiat kuntoon.
  • Pidä huoli, että maksat työntekijällesi vähintään kansallisen vähimmäispalkkauksen mukaisesti ja tarjoat vaadittavat etuudet työntekijän tehtäviin nähden. Voit löytää yleisiä asteikkoja palkkatasoille sekä muille eduille, riippuen esimerkiksi yrityksen toimialasta ja työntekijän kokemuksen määrästä. Näitä arvoja voidaan käyttää ohjenuorina, miten pitää palkkauksen taso kiinnostavana ja kohtuullisena, tarjoamatta ’liian paljon’ tai ’liian vähän’.
  • Työntekijät tulee rekisteröidä työpaikan eläkejärjestelmään. Työnantajan täytyy automaattisesti rekisteröidä kaikki työntekijät eläkejärjestelmään kolme kuukautta työsuhteen aloittamisen jälkeen. Työntekijöiden tulee itse jättäytyä pois järjestelmästä, jos he eivät halua kartuttaa työstä kertyviä eläkeansioita.

Tarjoamme tukea henkilöstö- ja palkkahallinnossa ja voimme auttaa sinua kaikissa työsuhdeasioissa, liittyivät ne sitten työsopimuksiin, työsuhde-etuihin, eläkejärjestelmään tai palkkaukseen. Ota yhteyttä Henkilöstöhallintopuoleemme, jos sinulle herää mitään kysymyksiä.

Yhteenveto

Edellä luetellut asiat saattavat vaikuttaa itsestäänselvyyksiltä, mutta monesti kaikki ei sujukaan niin helposti kuin luulisi. Yrityksen tulee olla tietoinen monista säännöistä, laeista ja määräyksistä välttääkseen mittavat sakot tai pahimmassa tapauksessa jopa oikeustoimet.

Goodwille on auttanut ulkomaisia yrityksiä Iso-Britanniassa jo 20 vuoden ajan ja voi tukea sinua kaikessa mitä tarvitset uusilla markkinoilla. Olemme toimineet jo noin 2000 yrityksen kanssa, joten meillä on tarvittava kokemus ja tieto onnistuneeseen uuden markkinan valloitukseen.

Ota meihin tänään yhteyttä, jos sinulla on mitään kysymyksiä liittyen liiketoimintaan Iso-Britanniassa tai kun haluat tietää lisää, miten voimme auttaa yritystäsi Iso-Britannian markkinoilla.